søndag 4. april 2010

Hanoi og Vietnam

Nå har vi vært i Hanoi et par dager og vi drar videre til Hue (midt i Vietnam) med nattog i kveld. Vi kom med fly hit. Nattbuss + lang togtur var ikke så veldig aktuelt da magene våre "endelig" bestemte seg å gjøre litt opprør etter en veldig grei måned i Kina. Her i Hanoi har det vært mye overskya og regn. Hanoi er en ganske annerledes by enn de vi har besøkt så langt i Kina. Byen har i underkant av 4 millioner innbyggere, og våre egne estimater tilsier at alle disse kjører konstant rundt på mopeder, gjerne mer enn en på hver. Mens de fleste kinesiske byene hadde breie gater med trafikklys har Hanoi en mer kaotisk organisering av trafikken som betyr at kryssing av gater krever både høy konsentrasjon og at du ikke skvetter hver gang noen tuter. Gamlebyen er organisert i 36 smale gater, som alle har navn etter typen varer som originalt har blitt solgt her (og fortsatt i stor grad dominerer på tross av alle turistbutikkene). I forhold til Kina er det ekstremt mye mer turister her. Dette har nok mye å gjøre med stedene vi oppsøkte i Kina, men også med Vietnams nærere forhold til flere land i vesten, både på grunn av og på tross av krigene mot USA og Frankrike. 

Den første dagen bestemte vi oss for å gå til Ho Chi Minhs mausoleum. Vi hadde litt dårlig tid siden det stengte klokka 11 (vi er ikke de største morgenfuglene i verden..). Gåturen til mausoleet endte opp med å bli en slags halvløping for å rekke det i ganske varmt og klamt vær. Heldigvis hadde vi kledd på oss (en får ikke se Ho om en har på shorts) så innen vi kom fram til mausoleet var vi begge gjennomvåte og slitne. Jeg hadde vært på mausoleet sist jeg var her også, og huska den gode køen, men denne var ikke der da vi kom. Isteden viste det seg at mausoleet var stengt, det hadde vært offisielt besøk av noen viktigere personer, og det var usikkert om det kanskje ville være åpent dagen etter.. En smule skuffa, svette, slitne, og tørste tok vi det obligatoriske bildet av mausoleet og gikk videre til en kafe. Heldigvis er det ikke bare en dag i året onkel er på utstilling og vi dro tilbake i går (denne gang i taxi:).

I dag har vi blant annet vært på kvinnemuseet, et museum om Vietnams kvinner (surprise). Museet var ganske bortgjemt og tomt, men hadde en utstilling av vietnamesiske kvinners innsats under USA-krigen og martyrmødre. I tillegg var det en interessant utstilling om gateselgere i Hanoi og deres hverdag. Den siste utstillinga var veldig interessant, også fordi den tok opp politikernes forsøk på å forby gatesalg og konsekvensene dette har for gateselgerne. I Kina fikk vi inntrykk av at samfunnsproblemer ikke blei tatt opp på samme måte.

Nå skal vi slappe av med en film:) 

Øyvind