mandag 7. juni 2010

1. Blogg fra India – besøk i Delhi og Amritsar


Red Fort, originally uploaded by oyvindbs.

Det er nå veldig lenge siden vi har skrevet på bloggen sist. Det har som vanlig med at vi er litt sløve på skrivinga, men også et par uforutsette (eller kanskje forutsette) problemer. Dagen vi dro fra Kambodsja blei vi begge dårlige og dette varte egentlig nesten fram til vi dro fra Amritsar over en uke etterpå. I Delhi tok vi det dermed ganske rolig, men vi fikk sett mye likevel. Før vi dro til India har vi blitt advart utallige ganger om mageproblemer og hvor kaotisk landet er. Heldigvis var ikke India så ille som vi hadde trodd når det gjelder kaos. Vi har sakte, men sikkert bygd opp en ganske høy toleranse for kaotisk trafikk etter at vi kom over sjokket i Hanois motorsykkelgater. Varmen i Delhi, som var på rekordnivå (44,4 grader er det varmeste på 4 år) var en helt annen varme enn den vi hadde opplevd i Siem Reap. Der kunne vi ikke gå lenger enn i to minutter før svetten rant i elver over hele kroppen. I Delhi var varmen tørrere og det var vanskeligere å merke varmen. For oss betydde det at vi glemte varmen litt ofte, og på besøk i Red Fort var jeg det tørsteste jeg noen gang har vært. Heldig nok fantes det en restaurant med kaldt vann inne i selve fortet og vi kom oss etter noen minutter i airconditioninga der.

Første dagen i Delhi tok vi det rolig og dro på en liten utflukt til en kafe i en bokhandel (og endte opp med et par nye bøker). Hos en avisselger på gata midt i Connaught Place, et handleområde i sentrum, fikk vi oss et en dag gammelt (!) VG til norsk pris, som minnet oss godt på hvorfor vi ikke kjøper avisa i Norge. Dagen etter tok vi T-banen til holdeplassen ved nasjonalforsamlingen og presidentpalasset. T-banen i Delhi er helt ny og fungerer utmerket, minst like bra som de vi har brukt så langt i Kina. Banen er fortsatt under utbygging, og å være turist i Delhi kommer til å bli veldig behagelig når alle linjene skal stå ferdig til Commonwealth Games til høsten. Vi beundret symbolene på verdens største demokrati på avstand og dro så på nasjonalmuseet. Der så vi en uendelig mengde Shivaer, Ganesher og Buddhaer. Det mest interessante var kanskje delen som handla om den aller første indussivilisasjonen Happa. Happaene bygde små byer med helt rette gater i områder i dagens Nordvest-India og Pakistan, og allerede der ser en spor etter sentrale elementer i dagens indiske kultur. I utgravingene har en for eksempel funnet utallige figurer av kua. Etter at vi hadde vært på nasjonalmuseet dro vi til Gandhi Smriti, stedet der Mahatma Gandhi blei skutt. Der er det bygd en liten utstilling om frigjøringskampen og en kan se ruta mahatmaen gikk før han blei skutt.

Vi rakk også å besøke den norske ambassaden i Delhi og hadde en hyggelig prat og lunsj med Ann (amb) og datteren Line. Etter lunsj tok Ann oss med til Khan Marked og viste oss noen veldig fine klesbutikker:) 17. mai feiringa på ambassaden gikk vi desverre glipp av pga formen..

Siste dagen i Delhi dro vi endelig opp i den gamle delen av byen. Der besøkte vi Red Fort, bygd av samme mughalkeiseren som bygde Taj Mahal, og et potent symbol under den indiske frigjøringa. Under Den første indiske uavhengighetskrigen inntok de indiske soldatene fortet og forskansa seg i det. Innenfor murene er det for det meste keiserpalass med private kvarterer for keiseren og en liten moské, samt mange indiske turister. Vi var et like interessant fotomotiv for de indiske turistene som bygningene rundt. Rett ved fortet ligger Indias største moské, Jama Mashid, som kan romme 25000 mennesker og ruver over området rundt. Etter å ha besøkt denne gikk vi på måfå inn i handlegatene rundt Chandni Chowk, gamlebyens hovedbasar. Der ligger det uendelige mengder butikker som for det meste selger det samme som butikkene på hver side, og det var ganske stilig å se hvordan man handler i Delhi. De stedene vi var, var det ikke så mye som vi var interesserte i, og vi fikk gå helt uforstyrret rundt og se.

Fra Delhi dro vi nordøstover til Amritsar, Sikhenes hellige by. Der besøkte vi Det gyldne tempel, og spiste med de andre besøkende i det kommunale kjøkkenet drevet av frivillige. Etter å ha spist risgrøt, dal og chapati blei vi spurt av en gutt om vi ville være med rundt og se kjøkkenene. Det første vi fikk se var chapatimaskinene, som presser flate og steker chapatiene automatisk, og grytene som en måtte stå på tærne for å kunne se oppi. Etter det gikk turen til den manuelle chapatiproduksjonen. Kjøkkenet serverer gratis mat til 60000 pilegrimer hver eneste dag, og det er stor symbolsk verdi av at alle spiser den samme maten sammen i et land der kaste (for noen) bestemmer hvem du kan spise med og hvem som kan lage maten du spiser. Etter å ha besøkt tempelet dro vi videre til Jallianwala Bagh, en plass omringet på alle kanter av hus hvor britene massakrerte nesten 1500 demonstrerende indere i 1919.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar